top of page

GOETHE INSTITUTE - UPGRADE

ADDIS ABABA,  2017-2022

The Goethe Institute in Addis Ababa is a vibrant place where people are introduced to the German culture and language.  
In order to accomodate the expanding need , we coordinated and  supervised construction works over several years: Classrooms, staff rooms, a newly equipped library, a sound recording studio for radio and other recordings, teacher and admin rooms and a new staff kitchen as well as the central Café and exterior works.

Supervision team: Julia Mauser, Maraki Getachew

GOETH_11.jpg

SHEKA COFFEE FARM UPGRADE

SHEKA, ET  2017-2021

Situated in the original forest of Sheka, the client asked for an upscale - revising the #overall farm layout, to facilitate expansion and modernization of coffee processing.
The works were phased into upgrades for worker's housing, sanitary and eating facilites,  a water saving  coffee processing station, and a working laboratory , office and reception areas for international clients.

xx_FINAL_SITE5.jpg

THE CENTRAL WASHING STATION

#Coffee Processing Facility: The heart of the project is the modern coffee processing and experimental station. The facility incorporates state-of-the-art processing equipment to improve efficiency and product quality. It follows eco-friendly practices to minimize environmental impact while ensuring the preservation of the original forest's delicate ecosystem #cleansing vetiver labyrinth

xx_FINAL_SITE.jpg

Greywater Restoration: To protect the local river and the surrounding environment from pollution, the project introduces filtering fields. These fields act as natural filters to cleanse and restore the greywater generated during the coffee processing operations before it is discharged back into the river. This initiative promotes sustainability and ecological balance.

HOUSING + NURSERY

Existing structures are  are insulated with  additional layers of straw + clay, add- on outdoor spaces to increase social spaces  with low cost materials like #recycled lorry fabrics.

All existing buildings are carefully repaiered and extended with light weight shading structures, to grow food, expand the coffee nursary and its varieties

The farm also provides accommodation for visiting clients, researchers, and enthusiasts interested in experiencing the coffee processing journey firsthand. The client housing units are designed to blend harmoniously with the natural surroundings, offering a serene and immersive experience. Central to the visitors area is the Coffee Tasting Laboratory and Learning Center. This space allows international clients to cup and taste various coffee varieties produced on the farm. The learning center offers insights into local coffee processing techniques, the environment, and the community's cultural heritage.

The project strives to create additional income opportunities for the workers and the local community. One such initiative is the establishment of a bee farming operation. Beekeeping complements coffee farming, provides a sustainable source of income, and supports biodiversity conservation through pollination services. This undertaking fosters a deep connection between clients and the farm's fragile environment, its people, and the rich coffee processing heritage of the region.

UCKERMARK HOUSE

IMG_0801 copy.jpeg

COFFEE PROCESSING STATION

YIRGACHEFFE, ET  2019

IMG_7244.jpg

Yirgacheffe is known for producing high-quality coffee beans with distinct flavors, and the facility aims to enhance the region's reputation by ensuring the careful handling of beans from harvest to export.
The facility is strategically situated right at the entrance to the city of Yirgacheffe to minimize transportation time from coffee farms to the processing center. This location allows for easy access to water sources, electricity, and transportation routes. As clients also pass by frequently, the client asked to update the facility, enhance the landscaping on the facility and introduce some colour to the drying areas  Design team: Julia Mauser, Yaye Gezu w/ Lelida Landscaping Team

BAVARIAN BARN

THE 24 HOUR PARTY ROOM,  2012

bd136cb1-f3e8-4a8e-8572-df11933e8ce7 copy.JPG

This project is located within the extents of the bavarian Alps, a hilly landscape formed during the previous ice epoch. The barn is located on the tip of this landscape in a small farmers village; the conversion is planned to allow a second family to move from the city to this stunning landscape. Most of the existing structural system is kept to its full extend to save costs and additional materials. The interior space is divided into three corridors, whereas the central one will be kept at its full length without any walls. Formally used for storing large farming machinery, the double height space is accessed through two large sliding doors, which will be reinstalled. both lateral corridors will provide sleeping, working and guest rooms, on the elevated ground floor and a second level, partly already in existence for storing old tools and farmers machinery. The elongated interior corridor is the common area, it is the place to celebrate from sunset to sunrise, the living corner bounded by two large scale windows facing east and west.